Prijavite se na

Kids' challenge

17.12.2022.

Kid's challenge 17.12.2022. (Subota) - Raspored

  • 10:00 Stem aktivnosti i druženje sa djecom
  • 13:00 Kids' challenge
- Radionica je primjerena za djecu uzrasta od 6 do 12 godina.
*Napomena: Djeca se na IT Reboot Kids’ Challenge prijavljuju na dan održavanja, učešće je besplatno, a za upravljanje robotima potrebno je imati osobni mobilni telefon.

Više o događaju

I najmlađi će imati priliku susresti se robotima i STEM aktivnostima. Pripremili smo zadatak u kojem će mali inžinjeri moći programirati i upravljati robotima. Također smo za njih napravili i mali challenge, a za najbolje smo obezbijedili simbolične nagrade. STEM aktivnosti realizuju Mali programer i KŠC “Petar Barbarić” Travnik. Roboti koje će djeca upoznati na IT Reboot Kids’ Challenge su:
  1. Mbot
  2. Strawbees
  3. Abilix
  4. Lego boost
  5. Scratch

Mbot

MBot robot je posebno dizajniran edukacijski alat za sticanje znanja i vještina u STEM području (nauka, inžinjering, elektronika, matematika). Omogućava jednostavan ulazak u svijet robotike, elektronike i programiranja. Nastao je u saradnji Makeblock-a i Arduino open-source hardverske platforme. Set sadrži 38 dijelova koji se moraju složiti kako bi robot bio spreman za korištenje. Time se stiče iskustvo rada s hardverom (proučavanje uputa, pričvršćivanje dijelova, spajanje žica i senzora). Softver za programiranje mBot robota zove se mBlock i moguće ga je preuzeti na računar ili pametni uređaj. MBlock je grafički softver za programiranje u kojem se program izrađuje povlačenjem i spajanjem blokova kôda. Programirati se može način kretanja robota, rad motora, komunikacija među robotima, uključivanje i isključivanje svijetlećih dioda i zujalice, izvršavanje određenih radnji na osnovu očitanja senzora i drugo. Na IT Reboot Kids’ Challenge-u djeca će imati priliku upravljati mBot-ovima, s kojima ćemo napraviti i mało takmičenje u fudbalu.

Strawbees

Za Strawbees materijale možemo reći da se s njima može napraviti apsolutno sve što zamislite. Materijali dolaze u vidu slamki i motorića s kojima se mogu napraviti razni roboti i simulacije. Strawbee je produkt iz Švedske označen kao najbolji materijal za učenje programiranja za djecu. Podstiče kreativnost, samopuzdanje i kritičko razmišljanje. Mogu ga koristiti djeca od 5 do 18 godina. Trenutno se koristi u više od 20.000 škola u 40 različitih država svijeta i oficijelni je materijal Kids Hack Day-a. Za programiranje se koristi Strawbee code koji se može koristiti offline i online. Na IT Reboot Kids’ Challenge-u djeca će moći napraviti kreacije od Strawbee materijala i male robote kojima mogu upravljati pomoću računara.

Lego Boost

Lego Boost je kreativni set koji na zabavan i jednostavan način uči djecu od 6 do 9 godina osnovama programiranja, inžinjeringa i robotike. U samom setu dolaze instrukcije kako da se napravi 5 robota, ali djeca svojom kreativnošću mogu da naprave i do 15 robota. Sa Lego Boost setom djeca uče o petljama i varijablama, poboljšavaju STEM i vještine kreativnog rješavanja problema i razvijaju svoju maštu. Na IT Reboot Kids’ Challenge-u djeca će moći upravljati različitim Lego Boost robotima. Također napravit ćemo malo takmičenje u vidu utrkre robota kojima će mališani upravljati.

Scratch

Scratch je programski jezik i razvojno okruženje za stvaranje igara, priča, animacija, muzike i drugih interaktivnih sadržaja na računaru. Ono po čemu je poseban je to što je posebno osmišljen kako bi bio pristupačan i zanimljiv djeci uzrasta od 7 do 12 godina. Ovaj besplatni program razvijen je na poznatom američkom sveučilištu MIT, u grupi nazvanoj Lifelong Kindergarten, vječiti vrtić. Ideja je podstaknuti djecu da istražuju, smišljaju i ostvaruju svoje zamisli, koje zatim mogu pokazati drugima putem interneta, usput usvajajući osnove programiranja, matematike, vizuelnog i interaktivnog dizajna. Programiranje u Scratch-u potpuno je vizuelno. Djeca pišu programe tako što slažu gotove blokove u veće konstrukcije. Tu su svi osnovni elementi koji su od prije poznati iz programskih jezika poput BASIC-a: ako–onda grananja, petlje, operatori, varijable, samo što su u ovom slučaju programi pregledniji i ne zahtijevaju učenje posebne sintakse. Djeca postavljaju “likove” na “pozornice” i pišu instrukcije koje pojedini lik treba izvršiti kad se nešto dogodi, npr. kad se da znak za početak programa, ili kad se lik približi rubu ekrana, ili kad korisnik pritisne određenu tipku. Likovi se putem tih instrukcija mogu pomicati, rotirati, mijenjati izgled, mogu govoriti, svirati, pisati i crtati po ekranu. U interakciji tih likova i korisničkih akcija složene se interakcije mogu odraditi kroz relativno jednostavne skripte. Na IT Reboot Kids’ Challenge-u djeca će, uz pomoć volontera, moći napraviti vlastite animacije te naučiti kako pokrenuti lika na Scractch-u i zadati mu da izvrši neke jednostavne zadatke.

Abilix

Abilix je pionir i globalni lider na tržištu obrazovnih robota, prisutan u više od 50 zemalja širom svijeta. Više od 20 godina pruža inovativna obrazovna robotska rješenja u skladu sa zahtjevima STEAM-a (nauka, tehnologija, inženjering, umjetnost i matematika). Programabilni Abilix roboti podržavaju obrazovanje djece i mladih u oblasti nauke. Razvijaju kompetencije budućnosti, kao što su kreativnost, logičko razmišljanje, vještine rješavanja problema ili grupna saradnja. Na IT Reboot Kids’ Challenge-u mališani će moći upravljati robotima po platformi koja je specijalno napravljena za Abilix robote.